Marka Tescili için Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Markaların müşterilerini etkileyerek sektörde öne çıkmak amacıyla ürünün tamamı ya da bir kısmını yenilikçi, pratik ve üretime uygun biçimde tasarlamasına ya da tasarımları geliştirmesine endüstriyel tasarım denir.

     Rakipleri arasında öne çıkmak isteyen firmalar için oldukça önemli bir avantaj olan endüstriyel tasarım faaliyetleri ne yazık ki taklit edilmeye müsaittir. Endüstiyel tasarımların taklit edilerek şirkete zarar vermesini önlemenin yolu tasarım tescilidir.

    Tasarım Tescili Neden Önemlidir?

    Küreselleşme ile artan rekabet koşullarında işletmeler, sektörlerinde öne çıkmak istemektedir. İşletmelerin müşterilerinin ilgi ve tercihlerini kendi ürünleri üzerinde toplamalarını sağlayan en önemli etkenlerden biri de ürünlerin tasarımlarıdır.

     Buna örnek olarak bazı içecek veya cips markalarının logosuz reklamları gösterilebilir. Bu markalara ait tasarımlar öyle oturmuştur ki müşterinin markayı tanımak için marka adı ya da logoya ihtiyacı yoktur. Sadece tasarım ile markanın zihinde yer edebilmesi tasarımın rekabette ne denli önemli olduğunu gösterir niteliktedir.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Tasarımınızı Neden Tescillemelisiniz?

      Tasarım tescili, tasarımınızın izinsiz kullanılmasını, üretilmesini, piyasaya sunulmasını, ithalatını ya da ticari amaçla kullanımını ve satışını engelleyerek tasarım koruması sağlar.

      Nitekim, tasarım tescili, tasarıma yasal bir koruma getirerek tasarımdan elde edilen getirilerin uzun vadeli ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Bir fikir ürünü olan tasarımın, sahibinden izinsiz biçimde ticarette kullanılmasının engellenmesi gibi durumlara karşı da koruyucudur.

      Tasarımların tescile aykırı biçimde üçüncü şahıslar tarafından kullanılmasının hapis, para cezası ya da ticaretten men gibi ciddi sonuçları olmaktadır. Bu durum, tasarım sahiplerinin haklarını korurken ticari kayıplar yaşamalarının da önüne geçmektedir. İlgili durumlar, Türk Patent ve Marka Kurumu Tasarımlar Dairesi Başkanlığı tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğine dayanarak yürütülmektedir.

      Tasarım Korumasının Geçerliliği Ne Kadardır?

      Tescillenen tasarım, tasarım koruma süresince korunur ve sahibine bazı avantajlar sağlar. Bu süre başvuru tarihinden itibaren 5 yıl iken, beşer yıllık dönemlerde tescil yenilemesi ile toplam 25 yıla kadar uzatılabilmektedir. Tasarım tescili sayesinde sunulan haklar, koruma süresinin dolması veya tescilin yenilenmemesi ya da tescil sahibinin haklarından vazgeçmesi durumunda kaybedilir.

      Marka Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka tescili yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Tasarım Tescili Sorgulama Nasıl Yapılır?

        Tasarım tescil sorgulaması, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ait bu adresten online olarak yapılabilmektedir. Bu işlemler sayesinde ürünün tasarlanmasından ya da tescilinden önce piyasada bulunup bulunmadığı bilgisine ulaşılabilmektedir. Bu durum tasarımcılara hem zaman açısından hem de ekonomik açılardan tasarruf sağlamaktadır.

        Tasarım Tesciline Itiraz Edilebilir Mi?

        Tasarım tesciline, yayın tarihinden itibaren 6 ay süre ile itiraz edilebilir. Gerçek ya da tüzel kişiler ile ilgili meslek kuruluşlarınca Türk Patent Enstitüsü’ne yapılabilen itirazlarda gerekçeler açıkça belirtilmelidir. Enstitütü, kendisine yapılan itirazları gerekçesiyle beraber başvuru sahibine gönderir ve 3 ay içerisinde kendi görüşlerini bildirmesini bekler.

        6 aylık yasal itiraz süresinin aşılması durumunda ise itiraz için adli mahkemelere dava açılabilmektedir. Türk Patent Enstitüsü’nde Yeniden Inceleme Ve Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmeye alınan, itiraza konu olmuş tescilli tasarımların akıbetine karar verilirken itiraz edenin itirazının yazılı ibrazı bir zorunluluktur.