Endüstriyel Tasarım İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Tasarım tescili işletmelerin en çok önem verdiği konular arasında yer alıyor. Tasarım tescili ile işletmelerin benzersiz tasarımları fikri ve mülkiyet hakları bakımından koruma altına alınarak markaya değer kazandırıyor. Bu yazıda tasarım tescili neden önemlidir, tasarım tescili ile patent tescili arasındaki fark nedir, hangi tasarımlar tescillenebilir, tasarım tescil sorgulama nasıl yapılır gibi konulara değineceğiz.

    Eğer patent tescili ile ilgileniyorsanız “Patent Tescil Nedir?” sayfasına göz atabilirsiniz.

    Tasarım tescili nedir?

    Markaların müşterilerini etkileyerek sektörde öne çıkmak amacıyla ürünün tamamı ya da bir kısmını yenilikçi, pratik ve üretime uygun biçimde tasarlamasına ya da tasarımları geliştirmesine endüstriyel tasarım denir.

    Rakipleri arasında öne çıkmak isteyen firmalar için oldukça önemli bir avantaj olan endüstriyel tasarım faaliyetleri, taklit edilerek işletmeye zarar vermemesi için korunmalıdır. Endüstriyel tasarımların taklit edilerek şirkete zarar vermesini önlemenin yolu tasarım tescilidir.

    Tasarım Tescili Neden Önemlidir?

    Küreselleşme ile artan rekabet koşullarında işletmeler, sektörlerinde öne çıkmak istemektedir. İşletmelerin müşterilerinin ilgi ve tercihlerini kendi ürünleri üzerinde toplamalarını sağlayan en önemli etkenlerden biri de ürünlerin tasarımlarıdır.

    Buna örnek olarak bazı içecek veya cips markalarının logosuz reklamları gösterilebilir. Bu markalara ait tasarımlar öyle oturmuştur ki müşterinin markayı tanımak için marka adı ya da logoya ihtiyacı yoktur. Sadece tasarım ile markanın zihinde yer edebilmesi tasarımın rekabette ne denli önemli olduğunu gösterir niteliktedir.Siz de konuyla ilgileniyorsanız hemen Defans Patent’e gelin.

    Tasarımınızı Neden Tescillemelisiniz?

    Tasarım tescili, tasarımınızın izinsiz kullanılmasını, üretilmesini, piyasaya sunulmasını, ithalatını ya da ticari amaçla kullanımını ve satışını engelleyerek tasarım koruması sağlar.

    Nitekim, tasarım tescili, tasarıma yasal bir koruma getirerek tasarımdan elde edilen getirilerin uzun vadeli ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Bir ürün fikri olan tasarımın, sahibinden izinsiz biçimde ticarette kullanılmasının engelleyip, tasarım sahibinin haklarını korumaktadır.

    Tasarımların tescile aykırı biçimde üçüncü şahıslar tarafından kullanılmasının hapis, para cezası ya da ticaretten men gibi ciddi sonuçları olabilmektedir. Bu durum, tasarım sahiplerinin haklarını korurken ticari kayıplar yaşamalarının da önüne geçmektedir. İlgili durumlar, Türk Patent ve Marka Kurumu Tasarımlar Dairesi Başkanlığı tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğine dayanarak yürütülmektedir.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Endüstriyel Tasarım Tescili ile Patent Tescili Arasındaki Farklar Nelerdir?

      Endüstriyel tasarım tescili ile tasarlanan ürünün sadece görüntüsü korunurken, bu tasarım sayesinde bir probleme çözüm üretildiği kanıtlanabilirse tasarım koruma patent tescili ile sağlanmaktadır.

      Örneğin, işletmenizde yer alan üretim cihazları için bir tasarım yapılırken amaç şık bir dış görünüm vermekse endüstriyel tasarım tescili, bu yeni tasarımla ortaya çıkan görünüm sayesinde üretimdeki problemlere yeni çözüm üretildiyse ise patent tesciline başvurulmalıdır.

      Endüstriyel Sektörlerde Tasarım Tescilinin Değeri Nedir?

      Endüstriyel sektörde de aynı kalite ve teknik özelliklere sahip ürünlerde hem ürün yelpazesini geliştirmenin hem de rakipler arasında öne çıkmanın yolu tasarımdan geçmektedir. Tasarımın bu kadar önemli olduğu bir dünyada, tasarımcıyı, üreticiyi, AR-GE‘yi ve şirket ekonomisini korumanın yolu tasarım tescilidir. Tescilli tasarımlar, sahibine sadece koruma ve haklar değil, prestij, imaj ve katma değer de katmaktadır.

      Tasarım tescili sayesinde; sektörde taklitlerin önüne geçebilir ve rekabet gücü elde edebilir, özgünlüğünüz ile tanınabilir, KOSGEB tarafından sunulan teşvik ve hibelerden faydalanarak maddi kazançlardan ve tasarım geliştirme fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için sayfada bulunan formu ücretsiz doldurun, uzman marka ve patent vekillerimiz sizinle iletişime geçsin.

      Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi Nedir?

      Ürünün tasarımı; son üründe veya taslak halinde, tamamında veya bir kısmında bulunan ürün görünüşüne dair özellikler bütünüdür. Ürünün tasarlanma amacı endüstri ve sanayi sektöründe satışı ve kullanımı ise bu bir endüstriyel tasarımdır.

      Endüstriyel tasarım tescil belgesi ile, üretilmiş veya taslak durumundaki tasarımın korunması hedeflenirken, ürünü benzerlerinden ayıran renk, şekil, doku ya da malzeme gibi özellikler de belirlenir. Tescilli bir endüstriyel tasarım fikrinin çalınması durumunda tasarım sahibi tasarım tescil belgesini beyan ederek tasarımını koruyabilir ve bütün haklarına sahip olduğunu gösterebilir. Tasarım tescil belgesini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat etmek gerekmektedir. 

      Hangi Tasarımlar Tescillenebilir?

      Tasarımların endüstriyel tasarım tescili ile korunma hakkı elde edebilmesi için ilk şart, sanayiye uygunluktur. Ayrıca tasarımlar tescillenebilmek için yenilikçi ve rakiplerinden ayırt edici özelliklere sahip olmalıdır. Ne yazık ki edebiyata ya da sanata dair eserler ve yazılım çalışmaları tasarım tescili kapsamı dışındadır.

      Endüstriyel Tasarım Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Endüstriyel Tasarım yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

        Tasarım tescili başvurusu yapmak için, başvuruyu yapacak firmanın;

        • Gerçek ya da tüzel kişiliğin temel bilgileri

        Temel bilgiler; başvuruyu yapan gerçek kişi ise ad soyad, kimlik numarası, adres ve iletişim bilgileri, tüzel kişilik adına yapılan başvurularda şirket unvanı, vergi dairesi ve numarası, adres ve iletişim bilgileri olarak sıralanmaktadır.

        • İmzalı başvuru formu
        • Vekil durumunda vekaletnamesi
        • İmza sirküsü
        • Rüçhan talebi var ise rüçhan belgesi
        • Tescillenmek istenen tasarımların özelliklerini belirgin biçimde yansıtan fotoğraf ya da çizimler
        • Son olarak tasarım tescil ücreti ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmalıdır.

        Gerekli evrakların teslim edilmesini takiben ürün incelemeye tutulur ve uygun bulunması durumunda sicil kaydı gerçekleştirilir. Herhangi bir itiraza karşı tescilin sicil kaydı bir süre açık durumda bekletilir. İtiraz gelmez ise tasarım tescili 6 ila 12 ay içerisinde gerçekleşirken, itiraz durumunda bu süre 9 ay veya daha uzun olabilmektedir.

        Tasarım Korumasının Geçerliliği Ne Kadardır?

        Tescillenen tasarım, tasarım koruma süresince korunur ve sahibine bazı avantajlar sağlar. Bu süre başvuru tarihinden itibaren 5 yıl iken, beşer yıllık dönemlerde tescil yenilemesi ile toplam 25 yıla kadar uzatılabilmektedir.

        Tasarım tescili sayesinde sunulan haklar, koruma süresinin dolması veya tescilin yenilenmemesi ya da tescil sahibinin haklarından vazgeçmesi durumunda kaybedilir.

        Endüstriyel Tasarım Tescili Ücretleri Nedir?

        Tasarım tescil ücretleri her yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Tasarım İşlem Ücretleri sayfasından 2021 yılı tasarım ücretleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

        Hesap KodlarıHizmetin Türü2021 İşlem Ücretleri (TL)
        4.01.01Tasarım Tescil Başvuru Ücreti 200
        4.01.02İlave Her Tasarım İçin Tasarım Tescil Başvuru Ücreti 90
        4.01.03Yayım Ücreti ( Her bir 8 x 8 cm.Alan İçin)45
        4.01.04Yayım Erteleme Talebi Ücreti  (Her Bir Tasarım İçin)45
        4.01.05Yenileme Başvuru Ücreti  (Tek Tasarım İçin)600
        4.01.06Yenileme Başvuru Ücreti  (İlave Her Bir Tasarım İçin)80
        4.01.076 Ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti  (Tek Tasarım İçin)1.150
        4.01.086 Ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti (İlave Her Bir Tasarım İçin)150
        4.01.09Devir İşlemi Kayıt Ücreti665
        4.01.10Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti945
        4.01.11Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti665
        4.01.12Rehin İşlemleri Kayıt ve Yayım Ücreti665
        4.01.14Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti680
        4.01.15Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti310
        4.01.16Tescil Belgesi Sureti veya Sicil Sureti Düzenleme Ücreti265
        4.01.17Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti295

        Tasarım Tescili Sorgulama Nasıl Yapılır?

        Tasarım tescil sorgulaması, tasarım tescili yapılmadan önce varolan tescilleri incelemek için kullanabileceğiniz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan bir servistir.

        Tasarım tescili sorgulama aracı sayesinde ürünün tasarlanmasından ya da tescilinden önce tescillenip tescillenmediği bilgisine ulaşılabilmektedir. Bu durum tasarımcılara hem zaman açısından hem de ekonomik açılardan tasarruf sağlamaktadır.

        Tasarım tescili sorgulamak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na ait Tasarım Tescil Sorgulama sayfasına göz atabilirsiniz.

        Tasarım Tesciline İtiraz Edilebilir Mi?

        Tasarım tesciline, yayın tarihinden itibaren 6 ay süre ile itiraz edilebilir. Gerçek ya da tüzel kişiler ile ilgili meslek kuruluşlarınca Türk Patent Enstitüsü’ne yapılabilen itirazlarda gerekçeler açıkça belirtilmelidir. Enstitü, kendisine yapılan itirazları gerekçesiyle beraber başvuru sahibine gönderir ve 3 ay içerisinde kendi görüşlerini bildirmesini bekler.

        6 aylık yasal itiraz süresinin aşılması durumunda ise itiraz için adli mahkemelere dava açılabilmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmeye alınan, itiraza konu olmuş tescilli tasarımların akıbetine karar verilirken itiraz edenin itirazının yazılı ibrazı bir zorunluluktur.

        Endüstriyel Tasarım Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Endüstriyel Tasarım hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.